Behandeling van een hernia in Lelystad

Wat is een hernia?

Bijna iedereen heeft zwakke plekken in de tussenwervelschijven. Scheuren of breuken (hernia’s) is een geleidelijk proces dat ontstaat door verkeerde bewegingen of een verkeerde lichaamshouding van de wervelkolom.

Er zijn meerdere oorzaken van een hernia

  • een aangeboren (genetisch bepaalde) zwakte van weefsel van de tussenwervelschijf (discus), dit is in meer dan 50% van alle gevallen de oorzaak
  • zware rug of nek belastende werkzaamheden
  • vertillen en/of verschuiven
  • gebrek aan beweging en langdurig zitten
  • een slechte spierconditie

Afspraak maken

Oorzaken van een hernia

Een chronische hernia is vaak het gevolg van het slechter worden (degeneratie) van de tussenwervelschijf. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding, overgewicht en/of door de iname van (structureel) verkeerde voeding. Bij oudere mensen komt het voor omdat de discus zijn kracht en vitaliteit verliest.

Mensen die roken hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een hernia. Bij vijf procent van de mensen met acute rugpijn is er ook sprake van een hernia. De kans op spontane genezing ervan is groot: van elke vier mensen met een hernia genezen er drie zonder dat een operatie noodzakelijk is. Per jaar krijgen in Nederland zo’n 75.000 mensen symptomen van een hernia. Hiervan worden er in Nederland jaarlijks zo’n 13.000 geopereerd.

 

 

Behandeling van een chronische hernia

  • In de meeste gevallen heeft u pijn in de (onder)rug;
  • U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie;
  • Dof gevoel in uw benen en/of voeten;
  • De pijn wordt erger bij hoesten of niezen;
  • U kunt met gestrekte knieën minder goed bukken en u kunt minder ver dan normaal met uw vingers bij de grond komen.

 

 

Wanneer er sprake is van aanhoudende klachten (ondanks behandeling bij de fysiotherapeut) en het niet vanzelfsprekend is dat u elke vorm van sport of werk kunt hervatten dan komt u in aanmerking voor een behandel- oefenprogramma  bij Fysiovitale in Lelystad. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.

 

Fysiotherapie Hernia Lelystad?

Wanneer je voor de eerste keer binnenkomt bij Fysiovitale, doen we eerst een uitgebreid anamnese en onderzoek, inventariseren we samen met u, uw hulpvraag en formuleren we de behandeldoelen. Er wordt gekeken met welke disciplines we deze klachten het beste kunnen aanpakken. Het behandelplan kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van afspraken op het gespecialiseerde DAVID Rug Toestel, behandeling via dry needling, vitaliteit coaching, fysiotherapie voorafgaand aan een operatie of fysiotherapie na een operatie.

Bij Fysiovitale zorgen we ervoor dat jij over alle middelen beschikt om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te maken en/of ook te behouden.

Afspraak maken