Behandeling van discopathie

Wat is een discopathie?

Discopathie is een aandoeding van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit tussen alle rug- en nekwervels in. De schijf bestaat uit kraakbeen met een zachte kern. Deze tussenwervelschijf is belangrijk voor de beweging van de wervelkolom en zorgt voor flexibiliteit van de wervelkolom.

Afspraak maken

Oorzaken van discogene klachten

De oorzaken van discogene klachten is dat de tussenwervelschijf een stukje uitpuilt en tegen het ruggenmergvlies aandrukt of tegen de wortelschede (dura mater). Als de tussenwervelschijf uitpuilt én op een zenuwwortel drukt, noemen we dat een hernia. Hierbij treedt een gedeeltelijke of totale verlamming op (uitvalverschijnselen) zoals spierzwakte en afwezige spierreflexen. Lees meer over herniaklachten.

Bij wie komt deze aandoening over het algemeen voor?

Over het algemeen kom de aandoening voor bij patiënten van 50 jaar of ouder.  Naarmate we ouder worden ontstaat er een veroudering van alle weefsels in ons lichaam.

Wat is het klachtenbeeld bij een discopathie?

  • langdurige (chronische) rugpijn;
  • verlies van het functioneren (functie) van de zenuw, waardoor in de benen/armen tintelingen, krachtsverlies, pijn en een doof gevoel ontstaan;
  • Verminderde kwaliteit van leven.

Behandeling van discopathie

Wanneer er sprake is van aanhoudende klachten (ondanks behandeling bij de fysiotherapeut) en het niet vanzelfsprekend is dat u elke vorm van sport of werk kunt hervatten dan komt u in aanmerking voor een behandeling bij Fysiovital in Lelystad. Dit kunt u bespreken met uw huisarts.

Op zoek naar een fysiotherpeut voor discopathie?

Wanneer je voor de eerste keer binnenkomt bij Fysiovitale, doen we eerst een uitgebreid anamnese en onderzoek, inventariseren we samen met u, uw hulpvraag en formuleren we de behandeldoelen. Er wordt gekeken met welke disciplines we deze klachten het beste kunnen aanpakken. Het behandelplan kan bijvoorbeeld een combinatie zijn van afspraken op het gespecialiseerde DAVID Rug Toestel, behandeling via dry needling, vitaliteit coaching, fysiotherapie voorafgaand aan een operatie of fysiotherapie na een operatie.

Bij Fysiovitale zorgen we ervoor dat jij over alle middelen beschikt om de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te maken en/of ook te behouden.

Afspraak maken